Frie Radikaler

Også kalt oksidativt stress, er det som produseres når kroppen forbrenner oksygen. Dette er en prosess som heter oksidering. Huden takler litt av det, men for mye kan skade huden. Frie radikaler kan være årsaken til mange hudsykdommer, hudirritasjoner, pigmentering og hudkreft.

Flere studier viser faktorer som øker denne prosessen (oksidering) til et usunt nivå er tøffe påkjenninger på huden, som UV strålinger, laser, kraftig oppvarming og brenning av hud. Eller rett og slett skjønnhetsbehandlinger.

Men det er selvfølgelig mer, som klima, forurensning, røyk, mye sol og stress.

Dette er uten å regne med kremer, serum og produkter som inneholder cocktails av farlige kjemikaler man får i seg flere ganger daglig.

Det er kan også være veldig vanskelig å skille mellom bra og dårlig produkter i denne jungelen av produkter og geriljamarkedsføring. Men trenger man egentlig så mange forskjellige produkter?

Men hvordan gå frem når man skal velge produkter for huden?

  1. Lese på innholdsfortegnelsen å se hva det inneholder mest av i produktene. Det som står først skal det innholdet mest av (vanligvis)
  2. Finn ut hvilket stoffer som er farligst for huden som man finner i produkter.
  3. Finn ut spesifikt hva slags vitaminer og/eller antioksidanter du trenger til din hud. (ta gjerne kontakt for spørsmål)
  4. Finn ut forskjell på syntetisk og naturlig vitaminer/antioksidanter
  5. Finn også ut om produktenes bivirkning, ikke bare effekt.
  6. Finn ut om du vil behandle huden kjappest mulig, eller best mulig.

Dette burde gjøres ved alle mulige produkter man kjøper, om det er for de store eller små, for han og for henne. Det er aldri dumt å gjøre litt ekstra research selv, da er det vanskeligere å være offer for dårlige produkter og bortkastet penger.

«Oksidativt stress kan føre til molekylære skader som DNA-mutasjoner og lipid- og proteinoksidering. Dette kan igjen bidra til aldring og aldersrelaterte degenerative sykdommer, fremme kreftutvikling og bidra til inflammatoriske sykdommer (3).»

Dette er tatt ut fra en oversiktsartikkel som ble skrevet av:
Kirsti Berg bioingeniør, PhD i klinisk medisin

https://www.bioingenioren.no/contentassets/a18a0f05b8754ba1b2849cc40cb81beb/oksygen–venn-eller-fiende.pdf